Fàbregas nechce v Barcelone nahradiť Xaviho

21.08.2011 Celý región

21. augusta (WEBNOVINY) - Španielsky futbalový reprezentant Francesc "Cesc" Fàbregas i Soler, ktorý v pondelok podpísal na päť rokov zmluvu s futbalovým klubom FC Barcelona, poskytol svoj prvý rozhovor klubovej Barça TV. Redaktorke Sandre Sarmiento 24-ročný stredopoliar rozprával o vytúženom návrate z Arsenalu Londýn do mužstva svojej futbalovej mladosti, ktoré opustil ako 16-ročný, o svojich plánoch v Barcelone, o priateľstve so spoluhráčmi z Barçy aj spomienkach na anglický klub. Fàbregas, ktorého vychovala slávna barcelonská akadémia La Masia, bude hrávať v drese s číslom štyri. Do štúdia Barça TV vraj dorazil s úsmevom od ucha k uchu, vyzeral, že sa mu uľavilo, no najmä bol veľmi šťastný.

Ako sa cítite? Slobodný?
V posledných mesiacoch som bol pod veľkým tlakom. Po psychickej stránke to bolo veľmi vyčerpávajúce, no napokon sa to podarilo a ja som veľmi šťastný, že som späť v Barçe.

Napadlo vám niekedy, že by bol návrat domov taký komplikovaný? Že by ten proces trval tak dlho?
Čiastočne je to moja chyba, pretože som odišiel. No ani v tých najbláznivejších snoch mi nenapadlo, že by som mohol hrať za prvé mužstvo Barçy. Ani ako dieťa - ani, keď som hral za Arsenal, som nemyslel, že by som mohol prežiť deň, ako bol tento pondelok.

Povedali ste, že Arsène Wenger bol ako váš otec. Viete, že fanúšikovia Barçy nemajú pre francúzskeho trénera toľko uznania?
Myslím, že Wengerov imidž tu (v Španielsku) je trochu skreslený. Na tom, že som dnes tu, má veľký podiel práve on. On robí rozhodnutia a on mi povedal, že môžem prísť. On viedol rokovania. Práve vďaka Wengerovi som dnes hráčom Barçy.

Je to už dávno, ale prečo ste v roku 2003 odišli z Barçy?
Bolo mi jasné, že nemám šancu dostať sa do prvého tímu a Xavi bol vtedy veľmi mladý. Tiež tam bol Andrés a ďalší mladí hráči, ktorí boli ďaleko predo mnou. Zdalo sa mi neuveriteľné, že sa o mňa zaujíma anglický tím ako Arsenal a ohromilo ma, že si kouč prvého tímu Arsène Wenger skrátil dovolenku, aby sa mohol prísť na mňa pozrieť. Mal som 16 a hral som za juniorov Barçy. Ich ponuka bola úžasná.

Vieme, že Barça je klubom vášho života, prečo ste sa však rozhodli vrátiť práve teraz?
Najjednoduchšie by bolo ostať v Arsenale. Bol som kapitánom, hrával som v každom zápase. Vždy sme boli v Lige majstrov, vždy sme bojovali o tituly. Pre to všetko a veľkú konkurenciu, ktorá je tu, môže byť teraz najhorší čas na návrat do Barçy. Bude veľmi ťažké dostať sa do základnej jedenástky, no potreboval som vo svojom živote novú výzvu. Mal som pocit, že už trochu stagnujem a potreboval som zmenu. Potreboval som motiváciu, aby som zo seba dostal to najlepšie.

Pep Guardiola s Cescom Fàbregasom oslavuje víťazstvo nad Realom Madrid v španielskom SuperpoháriFoto: SITA/APVaša angažovanosť bola obdivuhodná a Barça sa veľmi snažila, aby vás získala, no v prvom rade to bol Guardiola, kto vás chcel. Čo to pre vás znamená?
To bolo kľúčové. Od Pepa a mojich spoluhráčov sa môžem veľa naučiť. Viem, že zo mňa dostanú to najlepšie. Okrem toho, sú aj ďalšie taktické a technické aspekty, vďaka ktorým sa v tomto tíme budem zlepšovať.

Pred desiatimi rokmi ste boli presvedčený, že na ihrisku nikto nedokáže myslieť tak rýchlo ako Pep. Myslíte si to aj teraz alebo to Cesc zdokonalil?
Vôbec nie! Predo mnou sú ešte ďalší dvaja, ktorým to veľmi rýchlo myslí - Xavi a Andrés, ktorí to aj dokázali. Sú hviezdami na ihrisku aj mimo neho. Vždy som sa snažil vyrovnať Pepovi, no teraz sú vzorom pre celý svet oni dvaja.

Pep vám pred rokmi daroval dres s nápisom "budeš číslo 4 v Barçe". Ako to bolo?
Moji rodičia sa rozišli, keď som mal 13 alebo 14. Šiel som vtedy hrať na turnaj do Valladolidu alebo do Talianska, už si to presne nepamätám. Z toho rozchodu som bol dosť zničený. Nebolo mi veľmi dobre a môj tréner, úžasný človek Rodolf Borrell za mnou prišiel s tým, že o tom počul, a dal mi to tričko. Odvtedy je schované u môjho otca, je to pre mňa poklad.

Patrili ste do úžasnej generácie roka 1987. Teraz budete znovu hrať s Messim a Piquém. Rozprávali ste sa niekedy o tom, že by ste mohli byť v prvom tíme, keď ste boli mladí?
S tým tímom sme odohrali niekoľko veľmi dobrých šampionátov a boli sme si veľmi blízki. Boli to najlepšie roky môjho života. No o tomto sme nikdy nehovorili. Myslím, že ani jednému z nás troch nikdy nenapadlo, že by sme mohli niekedy hrať spolu v prvom tíme.

Čo zostalo z toho Cesca, ktorý ako 16-ročný odišiel? Nie je dnešný Cesc Wengerovým produktom?
Myslím, že Cesc sa veľmi nezmenil. V niektorých veciach som sa zlepšil, ale nikdy mi nerobilo problém tvrdo pracovať, a to mi pomáhalo neustále sa zlepšovať. Rád sa učím. Je chybou myslieť si, že všetko viete alebo, že ste lepší ako ostatní.

Fotogaléria: Návrat Cesca Fabregasa do FC Barcelona

Aké bude podľa vás každý deň pracovať s vašimi dobrými priateľmi Puyolom a Piquém?
Výnimočné. To som skutočne chcel. Sú to moji dobrí priatelia, ale v mužstve mám aj ďalších veľmi dobrých priateľov. Je pravda, že som s nimi prežil veľa aj v reprezentácii - na majstrovstvách Európy a sveta. Bude to pre mňa úžasná skúsenosť a určite mi pomôžu dostať zo mňa to najlepšie.

Gerarda poznáte od detstva, Carlesa Puyola kratšie, ale stal sa veľmi dôležitým človekom vo vašom živote.
Carles je úžasný človek. Na majstrovstvách sveta minulý rok som prežíval dosť ťažké obdobie a on bol každý deň v mojej izbe a povzbudzoval ma. Napokon som nastúpil vo finále a všetko dobre dopadlo. Vtedy mi povedal: 'Tak vidíš, musíš si viac veriť.' Vďaka jeho osobnosti a pokore je kapitánom na ihrisku aj mimo neho. Vo futbale som stretol veľmi málo podobných ľudí.

Myslíte, že Barça má spolu s vami najlepší stred poľa v histórii klubu?
Čas ukáže, závisí to od výsledkov a výkonov na ihrisku. Prišli sme aj s Thiagom, aby sme priniesli kvalitu aj väčšiu konkurenciu. Bude z nás výborný tím. Nezáleží na tom, či je, alebo nie je najlepší v dejinách. Najdôležitejšie je, že Barça pokračuje vo výkonoch na najvyššej úrovni, ďalej získava tituly a fanúšikom sa to páči.

V súčasnosti vás považujú za prínos pre tím, bude to tak aj v budúcnosti?
Dúfam a budem pracovať na tom, aby to tak bolo. Som ešte veľmi mladý a najlepšie roky mojej kariéry sú ešte predo mnou. Stále sa mám čo učiť a dúfam, že v Barçe dospejem pre ďalšie roky.

Cesc Fàbregas drží trofej po zisku španielskeho SuperpoháraFoto: SITA/APV kádri je prebytok stredopoliarov. Myslíte si, že každý z nich je iný a môže ponúknuť iné riešenia herných situácií?
Presne tak. Sme hráči, ktorí vnímajú futbal rovnako, no sme dosť odlišní. Viac, ako si ľudia myslia. Spolu môžeme vytvoriť výbornú kombináciu a to je po futbalovej stránke vynikajúce, ale musíme to potvrdiť na ihrisku. Futbal chápeme rovnako, no máme odlišné vlastnosti, vďaka ktorým by sme mohli vytvoriť výnimočný tím.

Pred rokmi sa hovorilo, že Xavi prevezme miesto po Guardiolovi. Je Cesc Xaviho nástupcom?
Neviem. Myslím, že Xavi má ešte niekoľko rokov pred sebou. Neverili by ste, aké veci dokáže! Neprišiel som však poslať Xaviho do dôchodku. Prišiel som hrať so Xavim, bojovať so Xavim a vyhrávať so Xavim. A to, čo vravím o Xavim, platí aj pre Andrésa a Thiaga. Myslím, že spolu sme veľmi dobrí. Viem, čoho sme schopní. S takým vynikajúcim tímom, akým sme, dokážeme úžasné veci.

Dokáže Barça ďalej získavať tituly štýlom hry, aký predvádzala v uplynulých rokoch?
Pokúsime sa o to, ale bude to ťažké. Sú tímy ako Madrid, ktoré posilnili svoje zostavy, ktoré nás budú chcieť poraziť, a nechcú vyhrať len ligu, ale aj Ligu majstrov. Postaví sa proti nám aj Manchester United, Inter a ďalší. Budeme musieť byť veľmi opatrní, veľmi disciplinovaní a čo najlepšie pracovať. Nemôžeme sa veľmi uvoľniť. Ak totiž príliš poľavíte, práve vtedy začnú problémy.

Na aký zážitok z Arsenalu nikdy nezabudnete?
To je veľmi komplikované, ale myslím, že najviac mi utkvel v pamäti môj debut. Bol to deň, keď som to čakal najmenej. Myslel som, že sa dostanem iba na zápasovú súpisku a bude to, ale zrazu som bol v základnej jedenástke a moja rodina bola v hľadisku. Bol to neuveriteľný deň.

Prečo ste si dali na dres meno Fàbregas?
Za normálnych okolností by som si dal na dres Cesc, ale chcel som to takto. A to nie je poverčivosť. V Anglicku som musel mať na drese Fàbregas, pretože tam musí byť hráčovo priezvisko. Keď som debutoval v národnom tíme, dali mi na chrbát Cesc a nedarilo sa mi. Potom to zmenili na Fàbregas a vyhrali sme majstrovstvá Európy aj majstrovstvá sveta. V Barçe mi chceli dať na dres Cesc, ale potom mi napadlo, že ak sa mi darilo s menom Fàbregas, mali by sme sa toho držať a ďalej vyhrávať.

Myslela som, že poviete, že je to preto, že nie každý vie vaše meno správne vysloviť.
Nie, nie je to preto. Ľudia mi môžu hovoriť, ako chcú. S tým nemôžem nič urobiť. Aspoň viem, že hovoria so mnou. Na tom nezáleží. Je to zábavné, nič viac.

Spracované podľa webovej stránky www.fcbarcelona.cat.

 

Vyberte región